Er vallen veel verschillende vechtsporten onder deze categorie. Voorbeelden zijn Judo, Brazilian Jiu Jitsu, Greco-Roman wrestling, free style wrestling, Sambo, en nog vele andere. Elk van deze sporten en stijlen heeft zijn eigen regels en specifieke kenmerken wat hen elk uniek maakt.
Worstelstijlen zijn heel specifiek in hun uitvoering en hebben elk hun eigen specifieke kenmerken. Judo omvat worpen, klemmen, wurgtechnieken, kanteltechnieken en houdgrepen met een gelijk verdeelde verhouding van deze elementen en staande technieken en grondtechnieken. Sommige stijlen van brazilian jiu jitsu focussen zich dan weer meer op grondtechnieken en staan andere klemmen toen dan bijvoorbeeld Judo. Andere stijlen van BJJ staan dan weer meerdere pijlers toe.
De meeste van deze sporten focussen zich vaak op 1 aspect. Het worselen zelf, zoals het Grieks-Romeins worstelen. Andere kunnen bijvoorbeeld, hoewel het soms maar een klein deelaspect is slag en stoot technieken bevatten of soms zelfs gewapende technieken, zoals judo.
Dit betekent dat zowel fysieke training, technische training als revalidatie en kinesitherapie optimaal moeten worden afgestemd op de specifieke eisen van de gekozen vechtsportstijl om optimale resultaten te behalen.
Vechtsportbewegingen, of het nu gaat om trappen, slagen, stoten of worpen, maken gebruik van een kinetische keten. Dit houdt in dat verschillende spiergroepen en gewrichten samenwerken om beweging te genereren. Deze onderdelen moeten goed op elkaar afgestemd zijn en voldoende kracht hebben in verhouding tot elkaar.
Belangrijke aspecten zijn hierbij: mobiliteit en lenigheid, stabiliteit en coördinatie, algemene en specifieke spierkracht, uithoudingsvermogen en stamina. Problemen op één van deze gebieden kunnen leiden tot klachten, blessures of prestatievermindering.
Mobiliteit en Lenigheid in Grappling en Worstelsporten
Mobiliteit is een essentieel aspect van alle worsteltechnieken. Zowel de spieren als de gewrichten moeten soepel kunnen bewegen. Bewegingsbeperkingen, verkorte spieren of stijve gewrichten kunnen bijdragen aan blessures en overbelasting. Een goede mobiliteit van het gehele lichaam is noodzakelijk, zowel om technieken efficiënt uit te voeren als om de tegenstander te verhinderen bepaalde technieken optimaal te gebruiken.
Simpele stretch en mobiliteitsoefeningen kunnen hier al een grote oplossing bieden.
Stabiliteit en Coördinatie in Grappling en Worstelsporten
Bij werptechnieken sta je vaak op één been terwijl er hoge rotatiekrachten wordt gegenereerd. Het effectief kanaliseren en richten van deze kracht vereist zowel stabiliteit als coördinatie.
Voor veilige, krachtige en efficiënte werptechnieken is niet alleen de kracht van de grote spiergroepen (armen en benen) belangrijk, maar ook de stabiliteit en samenwerking van spiergroepen zoals de borst-, buik- en rugspieren. Eveneens essentieel is de stabiliteit van kleinere spiergroepen in de schouders, onderarmen, polsen, heupen, knieën en voeten. Deze kleinere spieren beschermen gewrichten tegen blessures tijdens het uitvoeren van een worp, en helpen ook om worp effectief te counteren. Dit aspect wordt vaak over het hoofd gezien, maar is absoluut cruciaal.
Wanneer de enkels, knieën en heupen tijdens een worp niet voldoende stabiel zijn, kan de werpbeweging verzwakken of kan er extra stress ontstaan op gewrichts- en spierstructuren. Enkels en knieën staan continu onder stress in worstelsporten. Sterke en stabiele gewrichten en spieren zijn essentieel om krachten efficiënt over te dragen en gewrichtsstructuren te beschermen.
Specifieke Spierkracht in Grappling en Worstelsporten
Krachtige spieren in de volledige kinetische keten zijn noodzakelijk om technieken correct uit te voeren. Wanneer deze keten op een specifiek punt verzwakt, kan dit ervoor zorgen dat een techniek minder efficiënt wordt uitgevoerd, wat de kans op succes vermindert. Deze zwakke plekken kunnen door de tegenstander worden gebruikt om countertechnieken in te zetten. Dit verhoogt de kans op blessures door extra stress op verschillende lichaamsdelen.
Het effectief counteren van technieken vereist vaak ook veel kracht. Wanneer een worp wordt ingezet, een klem wordt aangebracht of een houdgreep wordt gebruikt, is er aanzienlijke kracht nodig om eruit te ontsnappen. Te stevige klemmen kunnen tot blessures leiden. Sterkere spieren kunnen deze schadelijke krachten weerstaan en de kans op blessures aanzienlijk verkleinen.
Het idee dat krachtige worpen en stoten enkel afhangen van sterke benen of schouders is een misvatting. Deze bewegingen vereisen een goed ontwikkelde kracht in de heup-, buik- en rugspieren. Zwakke spieren in deze gebieden kunnen leiden tot inefficiënte krachttransfers en overbelasting van andere structuren.
Uithoudingsvermogen en Stamina in Grappling en Worstelsporten
Uithoudingsvermogen kan worden onderverdeeld in spieruithouding (musculair) en hart-longuithouding (cardiopulmonair). Voor vechtsporten is zowel spieruithouding als cardio essentieel. Het vermogen om krachtige technieken herhaaldelijk uit te voeren zonder prestatieverlies is cruciaal. Dit beschermt gewrichten en zorgt ervoor dat je constant effectief blijft tijdens een gevecht.
Er zijn verschillende manieren om dit op te bouwen, zoals specifieke uithoudingstraining voor spieren of cardiotraining gericht op het verbeteren van het uithoudingsvermogen.
Afhankelijk van de focus kunnen verschillende trainingsmethoden worden ingezet, zoals:
Deze trainingen worden altijd afgestemd op de technieken van de sport.
Hier zijn enkele typische klachten en hoe deze aangepakt kunnen worden: